Ловля окуня - как поймать, биология, распространение

Опубликовал fish 15.02.2020 2 Комментариев

 

А чи відомо вам..? Окунь – що ми знаємо про смугастого розбійника

 

Окунь – дуже давній, і можна сказати вже почесний вид хижих риб у спортивній та любительській риболовлі сучасними снастями. А печений, смажений, копчений, в'ялений, тушкований, та варений в духмяній юшці – річкові окунь та судак, і звісно морські види окуня являються признаним дієтичним продуктом, і аргументовано займають гідні місця хітпараду кулінарних якостей.

 

Окунь - об'єкт риболовлі і продукт для гурманів

 

Хронологія експансії

 

Це дивно, але ще зовсім недавно окунь (Річковий або Звичайний окунь, лат. Perca fluviatilis) був не так розповсюджений світом. Буквально за останні роки він потрапив до безлічі водойм планети – і всюди від нього аборигенне населення дуже постраждало. І якщо до Ірландії та Італії річковий окунь потрапив ще в 1860 році, а у 1915 році він "приплив" до Північної Африки, і в 1939 до Південної – то до нашого Криму окунь "понаїхав" лише у 1955 році! До Кіпру та Китаю окунь дістався у 1970 році, а у колишній Югославії він взагалі опинився лише у 1980 році! Тобто, окунь є "місцевим" у більше ніж 50 країн світу, і їх перелік розширюється й далі.

Будучі завезеним ще в 1868 році Нову Зеландію та Австралію в якості об'єкту спортивної риболовлі недолугими англійцями, наш рідний та розповсюджений окуньчик не тільки прижився, не тільки швидко винищив там масу місцевих бідолаг, що не очікували такого пресингу – але ще й в тропічних водах почав виростати до напрочуд гігантських розмірів. Там фіксувались випадки потрапляння на гачок цих нащадків європейського окуня вагою понад 9 кг! (Гугл та Вікіпедія ніколи ж не брешуть!) А це вже не тільки цінний рибальський трофей, а ще й справжня гастрономічна знахідка для гурманів.

 

Біологія

 

Однак, в умовах наших річок та озер він, як правило, має значно менший розмір, і досить рідко виростає до 2 кг. Бо тут тривалий сезон холодної води, коли харчування не таке активне. Але він бере чисельністю! В нас практично нема водойми, де б не було окуня, і вся справа в особливостях його розмноження. Тому що окунь не тільки прудкий в грі наввипередки, але він вправний і в календарі любовних ігор. Дуже допомагає йому також відносна всеїдність, і на відміну від рибоїдних щуки та судака окунь може непогано харчуватися молюсками, раками, черв'яками, п'явками, а в його шлунку знаходили також шматочки зелені та навіть кори. Але великі дорослі рибини харчуються все ж здебільшого рибою, і навіть інколи своїми мілкими родичами.

Цікаво, що в окуня існують дві форми (своєрідні раси) – невелика прибережна, яка росте повільно та має видовжене тіло, та глибинна, більша та швидкоросла і з високим тілом, часто її називають "горбач". Ще в молодому віці окуні розділяються на ці форми, і мешкають у своїх нішах однієї водойми. Живуть ці розбишаки досить довго, найбільший вік у 23 роки був встановлений в окуня, виловленого в одному з озер Монголії.

 

Розмноження

 

Дуже ретельно пристосувавшись до моменту масової появи навесні поживного зоопланктону при потеплінні води, окунь йде на нерест приблизно на початку травня. І з таким розрахунком, щоб проклюнувшись з ікринок та вичерпавши власні поживні речовини ще на стадії личинки – майбутні окунята мали якісне харчування у вигляді коловерток, та науплій циклопа та дафнії. А оскільки вони масово розмножуються у теплому від сонця мілкому місці, то самки й відкладають ікру цілими стрічками у прибережних рослинах, де води по коліна, а то й навіть по щиколотки. І відразу як проклюнуться, малесенькі окуньчики можуть полювати на свою першу здобич в самому березі навіть на двосантиметровій глибині.

 

Інстинкт на службі рибалок

 

Саме тут відбувається перше в житті окуня знайомство з поживними живими організмами, фіксація їх образу в пам'яті, і навіть ставши з роками великим горбатим хижим красенем – окунь вже не забуває вигляду своєї першої здобичі. І саме на цьому оснований спосіб ловлі на "чортик", "козу", "балду", та інші імітації циклопа, дафній, і подібних їм планктонних ракообразних.

 

Трофейний окунь понад кіло - на зимову вудку

 

Ті рибалки, які це знають, і досконально опановують техніку точної імітації вигляду та рухів цих організмів – ловлять окуня круглий рік, однаково успішно як взимку з-під льоду, так і в літній період, без жодних наживок. Саме головне в цьому – влучно подати точно імітовану приманку найближче до підводного "столу", і вправно виконати на ньому "виставу". Важливо головне – щоб ваша майстерність переконала смугастого, що це і є справжнє життя!

2020 р. Олег Гамов для Fishing-market.com.ua

 

Циклоп крупним планом - поживна їжа для окуня, відео

 

 

2 Комментариев

xsjyBldb:
24.10.2022, 14:18:17, www.vulnweb.com
Ответить

e

xsjyBldb:
24.10.2022, 14:18:23

1

xsjyBldb:
24.10.2022, 16:22:51, www.vulnweb.com
Ответить

e

xsjyBldb:
24.10.2022, 16:22:58

1

Написать комментарий